Murikka poikineen: pihan kivitöiden esittelykierros

IMG_5495

Vihdoin on aika kurkistaa, miltä pihallamme näyttää kevään kivityöurakoinnin jälkeen. Koska kevät saapui tänä vuonna hyvissä ajoin eikä leudon talven jäljiltä ollut käytännössä muodostunut routaakaan, työ päästiin aloittamaan hyvissä ajoin jo huhtikuun puolella. Paasikko-kivimuurit sekä alapihan kulkujen ja terassin pohjat olimme tehneet itse viime syksynä, mutta loput urkakasta teki Terra Green Oy. Olimme urakoitsijaan todella tyytyväisiä, työt sujuivat ajallaan ja jälki oli siistiä. Voin siis suositella, jos suunnittelet pihatöitä Uudellamaalla!

Viime viikkoina olemme kärränneet multaa paikkaillen ja korottaen nurmialueita töiden jäljiltä. Seuraavaksi olisi tarkoitus tehdä istutuksia – piha on tietysti ihan raakile ilman niitä, mutta toisaalta hyvin tehdyt kivityöt ovat pohja, jonka varaan on helppo rakentaa kaunista ja elävää puutarhaa. Tänä vuonna on tarkoitus saada isoimmat jutut, pensaat ja puut kasvamaan. Kukkia ja muita pienempiä istutuksia meillä tulee ainakin näin alkuksi lähinnä ruukkupuutarhaan. Muutamia viime vuosina hankittuja kevytbetoniruukkuja näissä kuvissa jo vilahteleekin mutta lisää (ja isompia!) tarvitaan.

IMG_5496

Pihan ylivoimaisesti hienoin juttu on mielestämme yläpihalta alas laskeutuvat leveät portaat. Niitä osaa arvostaa, kun on tarponut pari vuotta soraluiskaa ylös ja alas. Portaiden tukevat askelmat tehtiin Ruduksen Askel-porraskivistä. Näiden kivien pinta on sileä, mutta portaat on asennettu niin, että sadevesi valuu nopeasti askelmien päältä pois.

Alla näkyy pihan suurin kiveysalue tieltä päin kuvattuna. Autotallissa on periaatteesa kolme paikkaa, jos katospaikkakin lasketaan, joten tilaa autojen kääntämiselle tarvitaan. Yläpihan perustuksia kaivettaessa maan sisästä löytyi useita isompia kivenmurikoita, jotka siirrettiin istutusaltaisiin. Mukava saada pihaan vähän luonnonkiveäkin mausteeksi.

Yläpiha, käytävä ovelle ja terassialue ovat Ruduksen roomalaista ladontaa. Ladonnan reunoilla on Ruduksen Kartanokiveä sekä ulommaisena Ruduksen 140 mm korkea reunakivi.

IMG_5502
IMG_5534IMG_5505 IMG_5510 IMG_5514
IMG_5557
IMG_5520 IMG_5524

Yläpihan muurinviereinen istutusallas odottaa sisältöä. Luulen, että lopputulos tulee aika paljon poikkeamaan siitä, mitä pihasuunnittelija meille ehdotti, mutta palataan näihin aiheisiin myöhemmissä postauksissa. Paasikkomuurin päällyskivet eivät ole vielä täysin paikoillaan, siitä epätasaisuus!

IMG_5553 IMG_5570
IMG_5486

Sivupihan terassi onkin jo vilahtanut aiemmissa kuvissa, mutta tässä viimeisin tilanne. Keraamiset laakeat ruukut ovat anopin käsialaa ja kauniita tyhjinäkin.

Takapihan ja sivykäytävän laatoitus on Ruduksen kartanokiveä ja paljunkin ympäristö on nyt kokonaan laatoitettu. Kiveyksellä olisi tilaa myös pyykinkuivatukselle tai mattotelineille, mutta eihän sellaisia enää nykypihoilla näe…

IMG_5490

IMG_5488

Tontille on tosiaan ladottu kivi poikineen, ja seuraava tehtävä on tuoda joukkoon lisää vihreää. Toisaalta tarkoitus on tehdä kesällä muutakin kuin pihatöitä – ehkä jopa nauttia oman pihan rauhasta. Tässä vietetyn kolmen kesän aikana on valjennut, ettei pihan laittaminen ole pikamatka eikä edes maraton, vaan pikemminkin pitkä ja rauhallinen vaellus kasvun ja kasvatuksen parissa. Odotan siis innolla tulevia vuosia!

Mitä ajatuksia kivipiha herätti?

Lisbet e. on arjen fantasiaa, ikuinen projekti kauniimman kodin, toimivamman vaatekaapin ja sulavamman arjen eteen. Blogia kirjoittaa Liisa - osa-aikainen haaveilija ja kolmen lapsen äiti. Tukikohtana on koti maaseudun ja kaupungin rajamailla.

seuraa blogia

toivelistalla

Avainsanat

Sivustollani on mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä*. Jos teet ostoksia linkkien kautta, saan niistä pienen komission. Tämä ei vaikuta tuotteen hintaan.

arkistojen aarre

Modernin maalaistyylin jäljillä

Aiemmassa postauksessa kerroin, että klassinen mutta kuitenkin moderni maalaistyyli on alkanut viehättää viime vuosina yhä enemmän. Sain Lauralta postaustoiveen kertoa vähän tarkemmin, minkälaista tyyliä sillä…

keskustele

14 keskustelu

 1. 5.18.16
  Maaret said:

  Todella kaunista! Onko laattojen sävy musta vai harmaa? Meillä sama työ vielä edessäpäin, muurit teimme viime vuonna mustalla.

  • 5.21.16
   lisbet said:

   Kiitos! Kaikki kivet ovat mustia. Se muuttuu joka tapauksessa nopeasti pinnaltaan aika harmahtavaksi ja nyt on vielä tuota kalkkiakin sotkemassa asiaa. Tsemppiä projektiin!

 2. 5.18.16
  Piia said:

  Oi vitsi miten komea piha! Yritetään itse saada kivityöt tehtyä tänä kesänä vuoden asumisen jälkeen. Meidän piha on kyllä minikokoinen, mutta ei vain olla saatu hommaa alkuun. Täällä särkee päätä jo pelkkä pihakivien vertailu toisiinsa 😀

  • 5.21.16
   lisbet said:

   Kiitos Piia! Jep, voin kuvitella, että rakennusprojektin jälkeen ei heti jaksaisi käydä täydellä teholla pihan kimppuun. Meillä meni viime vuosi oikeastaan pelkkään suunnitteluun ja siihen että päätettiin mitä tehdään (mm. puisen terassin purkupäätös otti aikansa). Tsemppiä pihatöihin, tiedän kyllä jo etukäteen että teidän pihasta tulee upea 😀

 3. 5.18.16
  Jonna said:

  Tosi kaunis ja tyylikäs kokonaisuus! Erityisesti pidän noista leveistä kiviportaista jotka tuovat mielestäni ripauksen luksusta pihaan. Jos olisin rakentamassa itse taloa niin ottaisin pihatöihin kyllä teiltä mallia 😊

  • 5.21.16
   lisbet said:

   Portaat ovat tosiaan meistäkin pihan hienoin juttu tällä hetkellä. Aluksi pelkäsin, että niistä tulisi liian ”ökyt”, mutta ihan hyvin ne sulautuvat ympäristöönsä. Isot portaat on myös helpompi pitää puhtaana jäästä ja lumesta talviaikaan.

 4. 5.19.16
  Marjukka said:

  Hieno piha! Laatoitus on todella tyylikäs, harmoninen kokonaisuus,josta on iloa pitkäksi aikaa.Ihastuin anoppisi laakeisiin ruukkuihin, sopisivat meidänkin pihaan , lieneekö myynnissä missään?

  • 5.21.16
   lisbet said:

   Kiitos! Ruukut ovat oikeastaan anopin veistosten turhaksi tai keskeneräiseksi jääneitä kappaleita. Päivin töihin voi tutustua tarkemmin täällä: http://www.rintaniemi.fi/?page=101&lang=1
   Jos liikut ensi kesänä Seinäjoen suunnalla esimerkiksi asuntomessujen vuoksi, kannattaa vierailla galleriassa! Ja messualueella on myös Päivin ”big hug”-veistos tai oikeastaan patsas.

 5. 5.22.16
  Asta said:

  Mahtava piha teillä! Sopii tosi hyvin taloonne!
  Itsellä myös mielessä meidän pihalle kulkuväyliin tuota Kartanokiveä. Tiililadonta on jotenkin ajaton vaikkakin nyt ollut pinnalla taas.

  Ihanaa kesää Lahesta!

  Terveisin, Asta

  • 5.23.16
   lisbet said:

   Kiitos Asta! Suunnittelu taitaa olla kaikkien kodin projektien hauskin vaihe! Minustakin tiililadonta on varma valinta ja näin kivet pysyvät myös tukevasti paikoillaan. Mukavaa kesää Lahteen 😀

 6. 3.12.19

  Kohtalaisen upea piha, ei voi kyllä muuta sanoa!