Ideat jouluisiin hyasintti-istutuksiin

joulukukat-7

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Kauniisti kotimaisen kanssa

Onko teillä jotain sellaista, joka joulussanne on ”pakko” olla – sellaista jota ilman joulu ei tunnu saapuvan ollenkaan? Minulla ne taitavat olla hyasintit. Olivat ne sitten valkoisia, sinisiä tai punaisia, hyasintit ovat mielestäni ylivoimaisesti kauneimpia joulukukkia. Tärkein on silti niiden tuoksu, yhtä aikaa raikas ja makea. Hassua sinänsä, että vaikka siinä ei ole häivähdystäkään jouluisina pitämistämme aineksista kuten kanelista tai piparkakuista, hyasintin tuoksu kuuluu silti jouluun kuin manteli riisipuuroon.

Parhaimmillaan hyasintit ovat mielestäni muutaman sipulin ryhmissä. Kaupoissa on myynnissä monenlaisia valmiita istutuksia, mutta sellaisia on helppo tehdä itsekin. Aineksia voi etsiä luonnosta ja käyttää lisukkeena esimerkiksi sammalia, jäkäliä, varpuja ja käpyjä. Täällä etelässä ei ole tällä hetkellä nimeksikään lunta maassa, joten sammalta on helppo löytää. Koriini kertyi myös puolukanvarpuja ja lepän puutuneita norkkoja. Itse istutus ei vaadi varsinaisesti istuttamista ollenkaan. Nostelin hyasintit ruukuistaan isompaan astiaan ja täytin välit rahkasammalella. Sammal auttaa säilyttämään tasaisen kosteuden juurakossa. Ylipäätään hyasinttia tarvitsee kastella vain niukasti, jottei varsi kasva tarpeettomasti pituutta.

Hyasintin sipuli valkeine juurineen on toisaalta niin kaunis, että sitä on miltei sääli piilottaa ruukkuun tai sammalen sisään. Moni asettaakin sipulit skandityylisesti lasiastioihin. Joukkoon voi laittaa käpyjä, oksia, kiviä tai vaikka led-valonauhan, kuten itse tässä testailin.

Toisin kuin esimerkiksi joulutähti, hyasintti ei ole yhtään kylmänarka. Istutuksesta kannattaa tehdä sellainen, että sen voi siirtää yöksi viileään paikkaan, jolloin kukinta kestää pitempään. Mitä lämpöisemmässä paikassa hyasintti on, sitä nopeammin sen nuput avautuvat kukkaan. Tiesittekö muuten, että kukinnan jälkeen sipulin voi kuivata ja istuttaa esimerkiksi seuraavana syksynä puutarhaan? Minulle tämä oli uusi tieto, mutta aion ehdottomasti testata sitä. Olisipa ihanaa nauttia näistä tuoksuvista kaunottarista joulun lisäksi myös keväisin! Lisää hyasinttien hoito-ohjeita ja käyttövinkkejä löytyy Kauniisti kotimaisen sivuilta.

Miehen reissuilta mukaan tarttunut Financial Times sai uuden elämän kukkapaperina tässä varsin Pinterest-henkisessä esillepanossa. Kansainvälisen kääreen sisällä muhii kuitenkin kotimainen lähikukka, jonka lyhyt kuljetusmatka ei aiheuta ylimääräistä taakkaa ympäristölle. Lyhyt matka kasvihuoneelta myymälöihin rasittaa vähemmän myös itse kasvia, jolloin se jaksaa ilahduttaa kukillaan pitkään. Nämä pakkaan mukaan lähipiirille meneviin joulutervehdyksiin viinin ja herkkujen kaveriksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa! Tällä viikolla ostetut umpinuppuiset ruukkuhyasintit ehtivät vielä hyvin avautua täyteen kukkaan ennen joulua. Kuuluvatko hyasintit sinun jouluusi ja ennen kaikkea: mikä on suosikkivärisi?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Kyllä kuuluu 🙂 Kaikki värit passaavat! Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa pestä mullan pois ja antaa juurien näkyä lasimaljassa. Voisin kokeilla myös tullaista istutusta.

    • Se on varmasti kauneinta, kun juuret ovat puhtaan vaaleina näkyvissä. Tarvitseekohan niitä hyasintteja muuten kastella enemmän, jos multa on pesty pois?

  • Tykkää kovasti hyasinteista, valkoinen ja vaaleanpunainen ovat suosikkeja. Amaryllis on toinen näyttävämpi suosikki.

  • Oi, rakastan hyasinttien tuoksua 😍 se niin kuuluu jouluun! Vaaleanpunainen on ehdoton suosikkini. Kauniita asetelmia Lisbet ❤

  • Sammaleen ja jäkåleen keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa, eli mistä tahansa sitä ei voi asetelmiinsa hakea. Irtonaisia oksia ja maahan pudonneita käpyjä saa kerätä vapaasti, mutta varpujen kanssa on jo eri asia. Kauniita asetelmia kyllä!

    • Olet ihan oikeassa lain sanan suhteen! Tosin pieni moraalinen ero on siinä, kerääkö pikkuisen määrän yksityiskäyttöön vai nostaako suuria määriä askarrellakseen istutuksia esim. myyntitarkoituksiin. Itse keräsin varvut viereiseltä rakentamattomalta tontilta sekä omalta takapihaltani.

  • Hyasintti on kyllä aivan ehdottomasti yksi niistä jutuista, joka meillä kuuluu jouluun. En ole aikaisemmin kokeillut tehdä niistä asetelmia, mutta tämän postauksen inspiroimana kokeilen varmasti. Kiva blogi muuten, kaikin puolin 🙂 Löysin tämän nyt ja olen lueskellut vanhoja julkaisuja.

  • Kauniita kuvia ja ihania kukkia. Tosin nyt on jo tulppaanien aika. Saanko tiedustella millä objektiivilla olet kuvannut tämän postauksen kuvat ja voisitko tehdä postauksen sisustuskuvien ja asetelmien kuvaamisesta? Ihanaa kun päivä on jo himpun pidentynyt.