Koti & sisustus

Ideat jouluisiin hyasintti-istutuksiin

joulukukat-7

Kaupallinen yhteistyö Asennemedian ja Kauniisti kotimaisen kanssa

Onko teillä jotain sellaista, joka joulussanne on ”pakko” olla – sellaista jota ilman joulu ei tunnu saapuvan ollenkaan? Minulla ne taitavat olla hyasintit. Olivat ne sitten valkoisia, sinisiä tai punaisia, hyasintit ovat mielestäni ylivoimaisesti kauneimpia joulukukkia. Tärkein on silti niiden tuoksu, yhtä aikaa raikas ja makea. Hassua sinänsä, että vaikka siinä ei ole häivähdystäkään jouluisina pitämistämme aineksista kuten kanelista tai piparkakuista, hyasintin tuoksu kuuluu silti jouluun kuin manteli riisipuuroon.

Parhaimmillaan hyasintit ovat mielestäni muutaman sipulin ryhmissä. Kaupoissa on myynnissä monenlaisia valmiita istutuksia, mutta sellaisia on helppo tehdä itsekin. Aineksia voi etsiä luonnosta ja käyttää lisukkeena esimerkiksi sammalia, jäkäliä, varpuja ja käpyjä. Täällä etelässä ei ole tällä hetkellä nimeksikään lunta maassa, joten sammalta on helppo löytää. Koriini kertyi myös puolukanvarpuja ja lepän puutuneita norkkoja. Itse istutus ei vaadi varsinaisesti istuttamista ollenkaan. Nostelin hyasintit ruukuistaan isompaan astiaan ja täytin välit rahkasammalella. Sammal auttaa säilyttämään tasaisen kosteuden juurakossa. Ylipäätään hyasinttia tarvitsee kastella vain niukasti, jottei varsi kasva tarpeettomasti pituutta.

Hyasintin sipuli valkeine juurineen on toisaalta niin kaunis, että sitä on miltei sääli piilottaa ruukkuun tai sammalen sisään. Moni asettaakin sipulit skandityylisesti lasiastioihin. Joukkoon voi laittaa käpyjä, oksia, kiviä tai vaikka led-valonauhan, kuten itse tässä testailin.

Toisin kuin esimerkiksi joulutähti, hyasintti ei ole yhtään kylmänarka. Istutuksesta kannattaa tehdä sellainen, että sen voi siirtää yöksi viileään paikkaan, jolloin kukinta kestää pitempään. Mitä lämpöisemmässä paikassa hyasintti on, sitä nopeammin sen nuput avautuvat kukkaan. Tiesittekö muuten, että kukinnan jälkeen sipulin voi kuivata ja istuttaa esimerkiksi seuraavana syksynä puutarhaan? Minulle tämä oli uusi tieto, mutta aion ehdottomasti testata sitä. Olisipa ihanaa nauttia näistä tuoksuvista kaunottarista joulun lisäksi myös keväisin! Lisää hyasinttien hoito-ohjeita ja käyttövinkkejä löytyy Kauniisti kotimaisen sivuilta.

Miehen reissuilta mukaan tarttunut Financial Times sai uuden elämän kukkapaperina tässä varsin Pinterest-henkisessä esillepanossa. Kansainvälisen kääreen sisällä muhii kuitenkin kotimainen lähikukka, jonka lyhyt kuljetusmatka ei aiheuta ylimääräistä taakkaa ympäristölle. Lyhyt matka kasvihuoneelta myymälöihin rasittaa vähemmän myös itse kasvia, jolloin se jaksaa ilahduttaa kukillaan pitkään. Nämä pakkaan mukaan lähipiirille meneviin joulutervehdyksiin viinin ja herkkujen kaveriksi.

Mukavaa alkavaa viikkoa! Tällä viikolla ostetut umpinuppuiset ruukkuhyasintit ehtivät vielä hyvin avautua täyteen kukkaan ennen joulua. Kuuluvatko hyasintit sinun jouluusi ja ennen kaikkea: mikä on suosikkivärisi?

You Might Also Like...

13 Comments

 • Reply
  Tuikku
  12.12.2016 at 07:03

  Kyllä kuuluu 🙂 Kaikki värit passaavat! Nyt kokeilin ensimmäistä kertaa pestä mullan pois ja antaa juurien näkyä lasimaljassa. Voisin kokeilla myös tullaista istutusta.

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   7.1.2017 at 09:05

   Se on varmasti kauneinta, kun juuret ovat puhtaan vaaleina näkyvissä. Tarvitseekohan niitä hyasintteja muuten kastella enemmän, jos multa on pesty pois?

 • Reply
  Satu
  12.12.2016 at 11:17

  Tykkää kovasti hyasinteista, valkoinen ja vaaleanpunainen ovat suosikkeja. Amaryllis on toinen näyttävämpi suosikki.

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   7.1.2017 at 09:05

   Amarylliskin on ihana, tosin ehdottomasti valkoisena mielestäni 😀

 • Reply
  Paula
  12.12.2016 at 17:21

  Oi, rakastan hyasinttien tuoksua 😍 se niin kuuluu jouluun! Vaaleanpunainen on ehdoton suosikkini. Kauniita asetelmia Lisbet ❤

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   7.1.2017 at 09:06

   Vaaleanpunainen on ihana, se sopisi myös kevääseen!

 • Reply
  Sari
  16.12.2016 at 08:25

  Sammaleen ja jäkåleen keräämiseen pitää olla maanomistajan lupa, eli mistä tahansa sitä ei voi asetelmiinsa hakea. Irtonaisia oksia ja maahan pudonneita käpyjä saa kerätä vapaasti, mutta varpujen kanssa on jo eri asia. Kauniita asetelmia kyllä!

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   7.1.2017 at 09:12

   Olet ihan oikeassa lain sanan suhteen! Tosin pieni moraalinen ero on siinä, kerääkö pikkuisen määrän yksityiskäyttöön vai nostaako suuria määriä askarrellakseen istutuksia esim. myyntitarkoituksiin. Itse keräsin varvut viereiseltä rakentamattomalta tontilta sekä omalta takapihaltani.

 • Reply
  Helmi
  20.12.2016 at 09:17

  Hyasintti on kyllä aivan ehdottomasti yksi niistä jutuista, joka meillä kuuluu jouluun. En ole aikaisemmin kokeillut tehdä niistä asetelmia, mutta tämän postauksen inspiroimana kokeilen varmasti. Kiva blogi muuten, kaikin puolin 🙂 Löysin tämän nyt ja olen lueskellut vanhoja julkaisuja.

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   7.1.2017 at 09:12

   Mukavaa, että olet löytänyt blogiini! Mukavaa alkanutta vuotta 😀

 • Reply
  Tupuna
  17.1.2017 at 17:18

  Kauniita kuvia ja ihania kukkia. Tosin nyt on jo tulppaanien aika. Saanko tiedustella millä objektiivilla olet kuvannut tämän postauksen kuvat ja voisitko tehdä postauksen sisustuskuvien ja asetelmien kuvaamisesta? Ihanaa kun päivä on jo himpun pidentynyt.

  • lisbet
   Reply
   lisbet
   19.1.2017 at 23:57

   Hyviä ideoita, voisin tosiaan tehdä postauksen tai parikin kuvaamisesta! Tämän postauksen kuvissa on käytetty Sony Zeissin 35 mm 2.8 objektiivia. Kalustostani olen aiemmin kirjoittanut täällä:

   http://www.lisbet-e.net/?p=4414

 • Leave a Reply